Miksi kirja? Molskilta kirjailijaksi


Olen elänyt koko elämäni urheilulle ja ennen kaikkea painille. Oman urheilemiseni lisäksi myös journalistinen puoli kiinnosti huomaamatta jo 8-vuotiaana pikkupoikana. Silloin opettelin ulkoa Soulin olympiakisojen selostuksia. Muistan edelleen, 25 vuotta myöhemmin, millä sanoilla Tapio Korjuksen mustavalkoinen keihäs lensi kisan viimeisellä heitolla kultamitaliin. Palo huippu-urheiluun syttyi lapsena monellakin tapaa eikä se ole päästänyt otteestaan.

Keväällä 2008 sain urheilujournalismin erikoistumisopinnot Vierumäen Mediapajalla valmiiksi. Kaksivuotisen koulutuksen aikana ajatus kirjan kirjoittamisesta hiipi pikkuhiljaa mieleeni. Helmikuussa 2009 olin kypsytellyt Marko Yli-Hannukselan tarinaa riittävän pitkään ja Kuortaneen maajoukkueleirillä rustasin ensimmäisen kerran ylös hänen virstanpylväänsä.

Harjoittelin silloin kohti Lontoon olympialaisia ja kirjan kirjoittaminen sopi harrastusmielessä kuvioon. Kolmessa ja puolessa vuodessa, Lontoon kisojen aikaan, olin saanut kasaan määrällisesti puolet. Sen jälkeen projekti eteni huomattavasti vauhdikkaammin ja käsikirjoitus valmistui kesällä 2013. 

Luulin tietäväni kaiken seitsenkertaisen arvokisamitalistin taustoista ja menestykseen vaikuttaneista asioista. Olin totaalisen väärässä. Matkalla paljastui paljon uutta tietoa. Ennen kaikkea vaikutuin pienen ja tiiviin lähipiirin tuesta, joka takasi omalla toiminnallaan viiden lapsen isälle sataprosenttisen harjoitusrauhan.

Esikoiskirjani kirjoittaminen on ollut mielenkiintoinen ja haastava projekti. Olen käynyt lukemattomia keskusteluita paini-ihmisten ja kokeneiden media-alan ammattilaisten kanssa. Taustatuen määrä ja auttamishalu ovat olleet ihailtavaa. Haastattelin kirjaan yli 40:tä ihmistä, joista kymmenkunta oli ulkomaalaisia vastustajia tai muita uraan liittyviä henkilöitä. Kirjan mukana tulee myös DVD-levy, joka sisältää kuusiosaisen dokumenttisarjan. Siinä pureudutaan yksityiskohtaisesti mielenkiintoisimpiin tapahtumiin.

Video-osion takia myös Yle Urheilu kiinnostui projektista ja syyskuussa Ylen kanavalla nähdään ”Marko Yli-Hannuksela - MAAILMAN PARAS” -dokumenttielokuva.

 

Jarkko Ala-Huikku
Painin Euroopan mestari